пятница, 22 октября 2010 г.

Ikebana-Ikenobo

Слово "Ікебана" складається з двох частин - іке - "живий" та бана (хана) - "Квітка", отже ікебана - це композиція з живих квітів у вазі.

У VIII ст. до Японії разом із буддизмом прийшов звичай підносити Будді квіти. В деяких буддистських монастирях ікебана стала частиною релігійної практики, своєрідною мантрою, втіленою в квітах. Є підстави припускати, що принципи складання композицій відточувалися та передавалися від вчителя до учня не одне покоління ченців ще задовго до офіційної дати заснування першої школи ікебана. Такою школою, від якої бере початок мистецтво ікебани, є Ікенобо. Від неї ж походять і решта шкіл ікебани, що існують у сучасній Японії.

Школу Ікенобо було засновано в середині XV ст в м. Кіото, у невеличкому храмі Роккакудо, побудованому принцем Сьотоку Тайсі. Поряд зі ставком (Іке), в якому купався принц Сьотоку, згодом побудували маленьку келію (бо), де жили буддистські ченці. Від цього і походить назва школи - Ікенобо - "келія біля ставка". В Роккакудо 45 поколінь ченців один за одним носили ім`я Ікенобо, очолюючи однойменну школу. Складаючи композиції з квітів, навчаючи свого мистецтва інших, вони в безперервній традиції донесли мистецтво ікебани до наших днів.

Щоб створити гарну композицію, необхідно відчувати гармонію кольорів, форм, тіні та світла - гармонію інь та янь. Це є одним з основних принципів ікебани, на якому базуються всі її форми. В школі Ікенобо існують 5 основних форм. Найстарішою з них є Рікка - найскладніша та найпишніша форма. Як правило, дві симметричні рікки ставили перед зображенням Будди. На сакральному рівні рікка символізує буддистську міфічну гору Сумеру - центр Всесвіту. На профанному рівні - це гірский крайовид, де вілповідна гілка символізує гірський пік, водоспад, гірську річку, долину, поселення в горах, чи то в долині, тощо.

У XVII - XVIII ст. стала популярною "Сьока" - порівняно з ріккою скромніша і стрункіша форма. Один з основних принципів цієї форми полягає в єдності триєдиного світу; композиція складаєтсья з 3-х груп основних елементів, які символізують Небо, Землю і Людину, що знаходиться між Небом і Землею. Сьоку, як правило, ставлять в токонома - нішу, що є чільним місцем у традиційній японській кімнаті. Коли гість милується цією композицією, то бачить чарівний букет у вазі, який наче виростає з однієї ніжки. (Як складати ікебана в стилі Хейка - різновиді Сьока див. тут)

Принцип триєдиного світу присутній і вв пізніших формах - в нагеїрі та морібані. Вони виникли в добу Мейдзі (кінець XIX ст) внаслідок прагнення звільнитися від фіксованих і стереотипних форм ріккі та сьоки, прагнення відобразити модернізовану та вестернізовану філософію - натуралізм. Головне в нагеїре та морібані - це передати природний стан квітів.

Нагеїре дослівно означає "вкинути" - без хитрощів поставити квіти у вазу. Ця форма виражає витонченість природи. Композицію, проникнуту свіжим повітрям і світлом, створюють у високих вузьких вазах.

Морібана дослівно означає "квіти на тарілі". Ця композиція виражає силу рослин та пишність барвистих краєвидів. Морібану створюють в широких пласких вазах. (Як складати ікебана в стилі Морібана див.)

І остання форма - це Вільна форма. Вона виникла в середині XX ст і швидко завоювала широке коло прихильників, що прагнули виразити свою індивідуальність. У цій формі дозволяється використання будь-яких штучних матеріалів і сухих квітів. Але присутність в композиції живих рослин - обов`язкова, бо інакше то не буде ікебаною. Фантазію будить не тільки широкий вибір рослинного та допоміжного матеріалу, але й форма та колір ваз - найрізноманітніші та найнесподіваніші. Але яким би палким не було прагнення створити вільніші форми, композиції ікебани ніколи не перетворюються на повне безладдя - і у вільній формі існують свої закони та гармонія. Багато моментів, необхідних для глибокого розуміння ікебани, закладено в самій японській культурі - в філософії, релігії, етичних та естетичних нормах, правилах поведінки, тощо.

Курси ікебани проходять в Українсько-Японському Центрі.
Інформація за тел. (044) 406-81-66

(З рекламної листівки виставки ікебани від Українсько-Японського Центру)

Дивитися фото з виставки ікебани

Читати більше про ікебана

Комментариев нет:

Отправить комментарий